Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukiwanie obejmuje wszystkie serwisy
wybierz serwis, który chcesz przeszukać »
Polacy w ciągu roku marnują niemal pięć milionów ton żywności - wynika z pierwszych tego typu badań, przeprowadzonych w Polsce w ramach trzyletniego projektu PROM, który właśnie dobiega końca. Więcej niż połowa zmarnowanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych.
Ceny żywności na świecie są najwyższe od lipca 2011 roku - poinformowała w czwartek Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Z powodu zmniejszonej podaży pszenicy i oleju palmowego najszybciej rosną ceny zbóż i olejów roślinnych.
Ceny oleju napędowego i benzyny są rekordowo wysokie, energia elektryczna drożeje, ropa naftowa również - ceny energii tej jesieni są głównym zmartwieniem Niemców. Wielu będzie zmuszonych z tego powodu ograniczać inne wydatki, np. na jedzenie - wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie RTL i ntv.
Każdego roku bezpowrotnie tracimy ponad 5 mln ton jedzenia, chociaż jednocześnie prawie 1,6 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie. Wyrzucamy na śmietnik żywność niewykorzystaną w domach i zniszczoną w procesie produkcji, przechowywania i w handlu - pisze we wtorek "Dziennik Gazeta Prawna".
Fundacja Fairtrade Polska rozpoczęła kampanię "Wybieram Fairtrade", która ma na celu spopularyzowanie idei sprawiedliwego handlu. Niemal połowa Polaków rozpoznaje ten znak, a 85 proc. spośród nich ma do niego zaufanie - poinformowała Fundacja.
Zwolennicy wegańskiej diety przedstawiają ją jako zdrowszą dla organizmu - i mniej szkodliwą dla klimatu na Ziemi - alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego, tymczasem sprawa jest bardziej złożona - pisze w poniedziałek brytyjski dziennik "Daily Telegraph".
Żywność na świecie mocno drożeje. To dodatkowo napędza inflację, która pustoszy nasze portfele - czytamy we wtorkowym wydaniu "Rzeczpospolitej".
Od tygodnia na zadaszonym parkingu Galerii Żyrardów, przy ul. 1 Maja 43, stoi społeczna lodówka. Jej drzwi co chwilę się otwierają, a mieszkańcy zapełniają ją żywnością, która inaczej znalazłaby się koszu.
Ponad 4% - o tyle wzrosły ceny żywności w przeciągu 2020 roku. Więcej musimy płacić przede wszystkim za pieczywo, produkty mleczne czy egzotyczne owoce. Czy ceny jeszcze wzrosną?
W Polsce rocznie marnuje się ok. 9 mln ton żywności, a ok. 1,6 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie. Wśród inicjatyw mających na celu przeciwdziałanie temu jest m.in. program Spiżarnia Caritas, przekazywanie żywności Federacji Polskich Banków Żywności oraz aplikacja Too Good To Go.